3

Rubenshuis

Antwerpen

Opdrachtgever:

Oppervlakte (BVO):

Architect:

3D renders:

Koen van Velsen

1.460 m²

Koen van Velsen architecten

Beauty and the Bit

Het bezoekersaantal van het Rubenshuis stijgt jaarlijks. Met nu zo’n 150.000 – 160.000 bezoekers barst het Rubenshuis uit zijn voegen. Dit was het signaal voor het museum om samen met de stad na te denken over uitbreiding. Een nieuw Rubens Experience Center en een volwaardig onthaal moeten de bezoekers nog meer in de watten leggen. In 2016 is er een tender georganiseerd voor de architectenselectie door het Rubenshuis.

Het ontwerp voor de nieuwe bezoekersontvangst maakt deel uit van een door Koen van Velsen architecten ontwikkelde visie voor het gehele Rubensmuseum en omvat een nieuwe ondergrondse uitbreiding van ca. 1.460 m². Dit betreft de ontvangstfoyer, een Rubens Experience Centre en diverse museale, publieks- en educatieve voorzieningen. De historische beleving van de tuin wordt als gevolg van de ondergronds uitbreiding versterkt doordat de tuin een volwaardig deel van de museale route wordt gemaakt en een semiopenbaar karakter krijgt.

SkaaL heeft het bouwkostenmanagement uitgevoerd tijdens de tenderfase. Binnen deze rol heeft SkaaL op basis van de opgestelde begrotingen bouweconomisch advies uitgebracht aan de architect.

SkaaL B.V.

Postjesweg 175, 1062 JN Amsterdam

+31 (0)20 800 6608

info@skaal.nl