3

Opdrachtgever:

Oppervlakte (BVO):

Start Ontwikkeling:

Geplande Oplevering:

Architect:

Constructeur:

Installatie adviseur:

Impact Vastgoed

60.500 m²

2018

2022

V8 architecten

Van Rossum

Deerns

Plesmanduin wordt één van de meest bijzondere woon- en werkgebieden van Den Haag. Het oude KLM hoofdkantoor (van architect Dirk Roosenburg uit 1938) is lang in gebruik geweest als Ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt nu getransformeerd naar een unieke hedendaagse woonomgeving maar zal door de naam Plesmanduin altijd met het roemruchte verleden verbonden blijven.
Dit bijzondere rijksmonument wordt op ingetogen wijze geschikt gemaakt als woongebouw. Het programma voorziet naast woningen ook in service en short-stay appartementen voor (internationale) kenniswerkers, kantoorfunctie, sportschool en een ondersteunende horecavoorziening in het paviljoen. De parkeerplaatsen op het monumentale voorplein en aan de kant van de Raamweg blijven behouden voor bezoekers en gebruikers van de voorzieningen.

Het beoogde programma bestaat hoofdzakelijk uit een gedifferentieerde mix van woningbouw. Het woningaanbod omvat short-stay apartments, serviced apartments, huurwoningen in de sociale sector en appartementen in het hogere segment. Naast de short stay en service appartementen (ca. 12.000 m²) komen er 160 nieuwbouw appartementen en 65 appartementen in het monument (ca. 27.500 m²). Van deze 225 appartementen is ca. 30% sociaal voorzien. De nieuwbouw kent dezelfde architectuur en hoogte als het Rijksmonument waardoor het geheel wordt versterkt. Naast wonen worden functies toegevoegd die het complex verbinden met de omgeving. Het gaat hierbij onder andere om horeca (ca. 500 m²), leisure (ca. 1.250 m²) en kantoren ca. 2.500 m²). De positie van de functies in het geheel passen bij de kwaliteiten en kenmerken van het huidige monumentale gebouw, het landgoed en de aangrenzende omgeving.

SkaaL voert het bouwkostenmanagement uit sinds de SO fase. Binnen deze rol heeft SkaaL op basis van de opgestelde begrotingen bouweconomisch advies uitgebracht en de vastgoedexploitatie opgesteld.

SkaaL B.V.

Postjesweg 175, 1062 JN Amsterdam

+31 (0)20 800 6608

info@skaal.nl