3

E’con

Eindhoven

Opdrachtgever:

Oppervlakte (BVO):

Architect:

Constructeur:

Landschap:

BPD

72.400 m²

OMA

Royal Haskoning DHV

OKRA

BPD heeft in 2017 meegedaan aan een tender op stationsplein zuid in Eindhoven. Hiervoor heeft BPD een team samengesteld met oa OMA, Royal Haskoning en SkaaL.
De gemeente Eindhoven heeft de ambitie dat het stationsgebied van ‘de lichtstad’ wordt her-ontwikkeld. Het doel is om dit gebied een dynamische plek te maken, die meerdere transportnetwerken met elkaar verbindt en aantrekkelijke woon-, werk-, en transitmogelijkheden zal bieden.

Het ingezonden ontwerp met de naam E’con is ontworpen door OMA uit Rotterdam in samenwerking met Royal Haskoning, die verantwoordelijk was voor de constructies, installaties en duurzaamheid van het project. E’con bestaat uit 35.450 m² appartementen, een hotel, kantoren en winkels, een fitnessruimte en parkeerfaciliteiten. De totale omvang van het project is 72.400 m² BVO
De onderste laag van het gebouw bestaat uit een plint, waarin verschillend commerciële functies gehuisvest worden. Tussen de plint en de woontoren bevat het ontwerp een ringvormige laag van sociale woningen en appartementen voor kort verblijf. De toren van 195 meter hoog is opgebouwd uit een staalconstructie en zal het hoogste punt van de skyline van Eindhoven zijn.
Opmerkelijk in het ontwerp zijn enkele innovaties zoals de zonneschoorsteen, de windturbines op de woontoren, het intelligente parkeersysteem, fijnstofcollectoren en waterzuivering systemen.

SkaaL heeft het bouwkostenmanagement uitgevoerd tijdens de tenderfase. Tevens hebben we de opdrachtgever geadviseerd bij de businesscase.

SkaaL B.V.

Postjesweg 175, 1062 JN Amsterdam

+31 (0)20 800 6608

info@skaal.nl